Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
18.3.2024, Milan Šurkala, aktualita
Čínské procesory se sice výrazně zlepšují a nová generace KX-7000 přináší více než dvojnásobný výkon, přesto to nestačí ani dávný low-end Intelu. Jak moc ale nové čínské 8jádro zaostává za procesorem jako Core i3-10100F?
Jardadoma (1546) | 18.3.202416:30
Tam je jedinej problém, že asi začali s vývojem procesorů později. I kdyby průměrné IQ asiatů nebylo vyšší než třeba v Evropě, tak mají z čeho vybírat. Je jich hodně.
Odpovědět0  0
kutil05 (999) | 18.3.202416:46
Nevíme, kolik můžou postavit paralelních týmů a vybírat si tak nejlepší nápady. Tím může při dostatečném počtu lidí ten vývoj nabrat slušné tempo.
Odpovědět0  0
John60 (103) | 18.3.202417:48
Průměrné IQ je stejné po celém světě, v tom to není.

Mnoho asiatů je velmi úspěšných ve firmách v USA i jinde ve světě.
Zásadní rozdíl je ve tvůrčí svobodě, zatímco v Číně může být člověk sebelepší o jeho návrhu často rozhoduje člověk, který má základní, možná střední vzdělání, ale stranickou funkci.
Vzpomeňme, kolik bylo u nás schopných lidí i za komunistické totality, ale neprošli třeba kádrově, nebo jejich vedoucí byl totální hlupák.

Ačkoliv se to mnohým příznivcům různých totalit nebude asi líbit, ale nejlepšího možného výsledku lze dosáhnout pouze ve svobodné společnosti.
Odpovědět2  4
Pavel Matějka (1648) | 18.3.202418:31
Jen aby ta Čína náhodou nebyla svobodnější, než celý Západ ­- na kterém si člověk musí už dávat pozor na hubu i před vlastní rodinou.
Odpovědět2  4
John60 (103) | 18.3.202419:07
Jestli si tohle opravdu myslíte a věříte tomu, tak je to velmi smutné. :­-(
Odpovědět3  1
Akulacz (253) | 18.3.202422:03
Problém je v tom že země je kulatá... Vyženete komunistu na východ a vrátí se vám ze západu...
Soudruzi z Číny si vyzobávájí to dle nich nejlepší z kapitalismu a soudruzi demokrati zase to ­"nejlepší­" z komunismu. Už se nám vrací pojmy jako třídní nepřítel, kádrování, dosazování do funkcí dle kvót místo schopností... Schválně zkuste najít v našem parlamentu pravicovou stranu...
Odpovědět1  1
Budman (261) | 18.3.202419:10
A tou svobodnou společností myslíš třeba takovou, kde jsou studenti na univerzity přijímáni ne dle svých schopností, ale dle kv´ót k vytvoření ­"správné­" diverzity? ;­-­)
Hele já vím, co tím chceš říct, ale ono to v tý Číně fakt nefunguje všechno tak černobíle jak to maluje západní propaganda a žlutí soudruzi se už moc dobře naučili, kdy a na koho je možné dupat stranicky a kdy je naopak lepší povolit uzdu a nechat tvořit... a výsledky vidí celý svět.
Odpovědět3  0
John60 (103) | 19.3.202418:41
Netvrdím, že je to v Číně vše černobílé.
Ovšem rudá totalita zemi dusí ve vývoji a nastoluje atmosféru strachu.

Jinak do očí bijící příklad o vývoji, svobodná společnost vs rudá totalita, je nejlepší příklad Tchaj­-wan vs Čína.
Odpovědět0  1
JiVy (612) | 19.3.202422:50
Mimochodem Čína registruje ročně cca 3× více patentů, než USA a mnohonásobně více, než země EU.
Odpovědět0  0
cztajtrlik (57) | 18.3.202419:23
To bych uplne netvrdil, s tim prumerem, rychly googleni.
https:­/­/www.datapandas.org­/ranking­/average­-iq­-by­-country

Dale vse ovlivnuje vzdelavaci system jako takovy, ktery je u nas a na Zapade obecne v upadku ­(viz vysledky mezinarodnich testu­).
A houzevnatost a disciplina z toho pramenici.

Vedeme tak ve ctizadosti bych rekl.

Doporucuji video s Timem Cookem. Da se jich najit vic.
https:­/­/m.youtube.com­/watch?v=3n4giig3­-FY

A levna kopirka bez vlastni invence je chimera podporovana ali expressem, temu, medii a tak nejak krmenymi predstavami ­(predsudky­) davu.

Cinsky vyzkum jde casto netradicnimi smery a nese to sve ovoce. A strategicky vyzkum financuji mnohonasobne dele i v cervenych cislech, kdy na zapade by se to uz davno zarizlo. Namatkou napr. ­"osvit­" waferu pres urychlovac castic. Jdou na to zcela jinak a urcite to dotahnou, i kdyby jinou vyvojovou vetvi vyzkumu.

Za 10 let budou Cine kdejaka embarga k smichu a my budeme zadonit, abychom k ­(nejen­) high­-tech novinkam meli pristup. A dostaneme ho... Vymenou za 49­-51 % podil ve vyrobnach, ktere to u nas zacnou vyrabet. A tim to Cina cele dokonci podle osvedceneho receptu.

Lidi maji moc ruzove bryle a vlastni sebejistotu budovanou dnes spise sebeklamem, nez nahlednutim do reality..

Jinak Cine se smejeme za socialni skore obcana a na Zapade spoustime vesele to jiste v blede modrem, samozrejme ale v zajmu bezpecnosti a pres poctive zvolene zastupce. Orwell si dneska v hrobe asi rika, ze proc to napsal tak mekky, ze real ho ani nenapadnul. Viz WikiLeaks, co by pred 60 lety zpusobilo globalni prevrat ­(ono se tam totiz da vycist, ze je tak nejak vsechno jinak ­- potvrzeno vladnouci US garniturou­).. A dnes to vsichni vime, ale ani to radsi necteme a mavame nad tim rukou. A divame se a kyvame hlavou smerem, ktery nam ukazou, ze tam jsou ti skutecni spatni bubaci. A vymyslime si poslusne whataboutismy a nalepkovani, abychom se radsi ani nezastavili a nezamysleli, jestli na tom neco neni.
Odpovědět4  1
Tech-boy.lukas (1488) | 19.3.20248:32
IQ populace

I když by ochránci lidských práv rádi tvrdili opak, lidé si nejsou rovni. V průzkumu, který v roce 2006 provedli Dr. Richard Lynn a Dr. Tatu Vanhanen, byly zjištěny propastné rozdíly mezi IQ jednotlivých národů. V čele žebříčku se umístili vyspělé asijské státy, například Hong Kong nebo Singapore s průměrnou hodnotou IQ 108 bodů. V závěsu za nimi se umístila většina Evropy a státy Severní Ameriky, ve kterých bylo naměřeno průměrné IQ v rozmezí 96 – 102 bodů. Česká Republika se umístila na dělené osmé příčce s průměrným IQ populace 98 bodů.
" Průměrné IQ je stejné po celém světě, v tom to není. ­"
takže negativ za naprostý hlod.
Odpovědět1  1
JiVy (612) | 19.3.202423:00
Mám pocit, jsem četl snad všechno, co Richard Lynn a Tatu Vanhanen napsali, určitě to stojí za přečtení, ale zároveň bych si troufal s některými jejich závěry polemizovat. IQ de facto měří schopnost vyplnit IQ test. U nás každý absolvent VŠ má za sebou více než patnáct let tréninku v psaní písemek a vyplňování testů, takže je nefér nás porovnávat s populací zemí, kde děti chodí do školy spíše formálně.
Odpovědět0  1
kutil05 (999) | 20.3.20243:19
To je hodně velké zjednodušení, je víc typů inteligence a komplexní testy trvají od několika hodin po několik dní podle žádané přesnosti a případně i zaměření na konkrétní žádanou vlastnost. A rozhodně je nejde zaměňovat za test znalostí. Jsou i přesné testy bez psaného textu.
Odpovědět0  0
JiVy (612) | 20.3.202412:07
Mám pocit, že jste nepochopil.
1. pokud mluvím o tréninku, nemám na mysli memorování faktů, ale to, že lidé, kteří v životě napsali stovky písemek a vyplnili desítky testů pod časovým tlakem, byli zkoušeni ze svých znalostí, jsou daleko lépe připraveni na vyplňování IQ testů, než lidé, kteří absolvovali minimální školní docházku a jejich intelektuální dovednosti byly trénovány v řešení praktických úkolů jejich života.
Jenom si zkuste představit, jak by vyplňovali IQ testy amazonští indiáni a přesto si nejspíš nemyslíte, že jejich inteligence je nedostatečná pro samostatný život.
IQ má tedy smysl srovnávat pouze v rámci populace se srovnatelnými zkušenostmi. I netextový test vyžaduje schopnost soustředit se na řešení abstraktního úkolu bez okamžitého praktického užitku.
Není náhoda, že IQ test, pokud má být všeobecně použitelný je potřeba kalibrovat na konkrétní populaci a následně každých cca 10 let překalibrovat, aby test odrážel reálný stav populace ­(viz například Flynnův efekt­).
2. IQ je koncipován jako jednotné měřítko univerzální inteligence, odvozené na základě korelační analýzy. Koncept IQ, tak jak IQ chápeme dnes, vytvořil Charles Spearman právě pro tento účel. Takže pokud chceme inteligenci měřit pomocí IQ, nemá smysl mluvit o různých typech inteligence, ale spíše o různých složkách inteligence.
Odpovědět0  0
kutil05 (999) | 20.3.202415:25
S těmi složkami jsem to napsal blbě. Jinak bych řekl, že od dob Charlese Spearmana se ty testy ještě trochu vylepšily.
Odpovědět0  0
JiVy (612) | 20.3.202415:53
To nepochybně. 100 let vývoje musí být znát, ale podstatné je, že spolu s IQ vznikla faktorová analýza.
Odpovědět0  0
JiVy (612) | 19.3.202422:48
1. Průměrné IQ není na celém světě stejné, ale docela výrazně se mění. Byť přímá srovnávání není úplně jednoduché a nelze ta čísla stavět proti sobě bez důkladné analýzy.
Obecně mají obyvatelé Číny, Korey, Japonska a dalších zemí této oblasti ­(třeba Tchaiwanu­) o několik bodů vyšší IQ než obyvatelé střední a západní Evropy.
2. Čínská hierarchie je už po tisíciletí založena na meritokratickém přístupu ­(tj. povyšuje se pouze za prokázané zásluhy­) výjimkou byly pouze disruptivní revoluční roky. Zatímco u nás často ti méně schopní zneužívali stranickou legitimaci k podpoře kariérního postupu, v Číně dostávají možnost vstoupit do strany pouze ti úplně nejlepší studenti z ročníku a ti, kdo skončili na druhém a dalších místech se musejí hodně snažit, aby se jím této cti dostalo. To neznamená, že by byli profesně KO, mohou třeba působit i jako profesoři v USA, ale přesto netrpělivě čekají, až jim uplyne lhůta, po které mohou o vstup do strany požádat.
Odpovědět1  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.